TR | EN
Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Doç. Dr. Aslı KAVAZ TUFAN

(Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı)

Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

YÖKSİS Sayfam

Doç. Dr. Nuran ÇETİN

Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

YÖKSİS Sayfam

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına ait yan dallardan biri olan Çocuk Nefroloji, 0-18 yaş aralığındaki çocukların böbrek ve üriner sistem hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Kronik böbrek hastalıklarının nedenlerinin çok büyük bir kısmını önlenebilir hastalıklar oluşturmaktadır. Bu nedenle erken tanı oldukça önemlidir. 

-Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, poliklinik binası 1.katta, idrar incelemelerinin yapıldığı laboratuar birimi, 2 adet çocuk nefroloji poliklinik birimi ile hizmet vermektedir. 

-Poliklinik hizmetine ek olarak Eskişehir ili ve çevresindeki son dönem böbrek hastalığı olan çocukların periton diyaliz tedavilerinin sürdürüldüğü periton diyaliz ünitesi de bulunmaktadır. Hastaların eğitimleri periton diyalizi hemşiresi tarafından yapılmakta olup rutin kontroller  hekimler tarafından yapılmakta ve tedavileri düzenlenmektedir. 

-Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği) olan çocukların 24 saatlik yaşam içi ayaktan kan basıncı izlemi için ölçüm, kayıt ve değerlendirilmesi yapılmaktadır. Hipertansiyonun etiyolojisi araştırılmakta ve tedavisi planlanmaktadır.

-Poliklinik birimlerinde idrar yolları enfeksiyonları, doğumsal böbrek hastalıkları, nefrotik sendrom, nefrit, hipertansiyon, sıvı elektrolit dengesizlikleri, renal tübüler asidozlar, akut ve kronik böbrek yetmezlikleri, vezikouretral reflü, böbrek ve üriner sistem taşlarının tanı, izlem ve tedavileri yapılmaktadır.

-Ailesel Akdeniz Ateşi olan hastaların genetik analizi yapılarak tedavi ve izlemleri sürdürülmektedir. Henoch-Schönlein purpurası, sistemik lupus eritamatozus, juvenil idiyopatik artrit, küçük ve büyük damarlarının enfeksiyöz ya da bağışıklık sistemi bozukluklarına bağlı ortaya çıkan bozuklukları (vaskulitler) gibi tanı ve tedavisi oldukça güç olan romatolojik hastalıkların da tanı, tedavi ve izlemleri sürdürülmektedir.

-Gebelikte ultrason ile saptanan böbrek genişlemelerinin (hidronefroz) takibi ve tetkikleri yürütülmektedir.

-Gece ve/veya gündüz altını ıslatan çocuklar ayrıntılı olarak incelenmekte ve takipleri yapılmaktadır. Aileler ve hasta bilgilendirilerek çocukların destek ve tedavisi sağlanmaktadır.

-Böbrek hastalarının takip ve tedavileri yanı sıra böbrek biyopsisi ve böbrek transplantasyonuna hazırlık işlemleri ve bu hastaların izlemleri sürdürülmektedir.

-Hematüri (idrarda kan bulunması) ve proteinürili (idrarda protein kaçağı) çocukların tetkik ve tedavileri planlanmaktadır. 

-Gerekli durumlarda Çocuk Üroloji Bilim Dalı ile birlikte konseyler yapılarak hastaların izlem ve tedavilerinde ekip çalışması yapılmaktadır.