TR | EN
Sosyal Pediatri Bilim Dalı

Doç. Dr. Meltem DİNLEYİCİ

Sosyal Pediyatri Bilim Dalı Başkanı

YÖKSİS Sayfam

 

Sosyal Pediatri Bilim Dalı Sağlıklı Çocuk İzlem Polikliniği hizmetleri çerçevesinde çocuk sağlığı izlemi yapılmakta; doğan bebekler yenidoğan kontrolleri sonrasında birinci aydan itibaren izleme alınmaktadır. Her bebek için özel bir dosya açılmakta ve takipleri düzenlenmektedir. Düzenli izlemler ile her çocuğun genetik olarak getirdiği en uygun büyüme ve gelişme potansiyeline ulaşması hedeflenir. Poliklinik kontrollerinde annelere anne sütü ile beslenme ve emzirme sorunları için danışmanlık hizmeti verilmekte, tamamlayıcı beslenme döneminde doğru ve sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi verilmektedir. Sağlık bakanlığı tarafından önerilen çocukluk çağı sağlık taramaları yapılmaktadır. Çocukluk dönemi uyku sorunları, çocukluk döneminde sık karşılaşılan kazalardan korunma, okul sağlığı konularında danışmanlık hizmeti verilmektedir. Tüm çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlenmesi, fiziksel, zihinsel ve ruhsal hastalıklarının önlenmesi, bu hastalıklar yönünden risk taşıyan grupların dikkatle izlenerek erken tanının sağlanması, uygun tedavi ve yönlendirme yapılması, ailelerin kendi çocuklarının sağlığından sorumluluk duymalarının ve çocuk sağlığı konusunda eğitimlerinin sağlanması sosyal pediatrinin çalışma alanları arasındadır. Sağlık Bakanlığı Aşı Takvimi ve takvim dışı aşı uygulamalarının yanı sıra kronik hastalığı veya özel durumu olan çocukların bağışıklama durumunun değerlendirilmesi ve gerekli aşıların yapılması sağlanmaktadır. Sağlığın geliştirilmesi ve korumanın yanı sıra erken tanı, uygun tedavi ve bakım olmak üzere beş temel ilke üzerine dayanır. Sosyal Pediatri disiplinler arası bir program olup çocuk koruma alanında çalışan diğer bilim dalları ile ortak çalışmalar yapmaktadır.

Sosyal Pediatri; çocuk sağlığı, hastalıkları ve gelişimi üzerinde sosyal, politik, aile ve çevresel ortamın etkilerini araştırıp bu etkileri bilerek, eşitlik ilkesiyle hem tek tek her çocuğun hem de genelde tüm çocukların hastalıklardan korunması, erken tanı ve uygun tedavisi yoluyla sağlıklarının iyileştirilmeye çalışılmasını, bunun için gereken koruyucu hizmetler alanında eğitim, araştırma ve hizmet faaliyetlerini yürütmeyi amaçlar. Sosyal Pediatri; sosyal nedenleri olan çocuk sağlığı sorunları, sosyal sonuçları olan çocuk sağlığı sorunları ve toplum içerisinde çocuk sağlığı bakımı olmak üzere üç alanda çalışır. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Aile Hekimliği, Halk Sağlığı alanındaki uzmanlık öğrencileri Sosyal Pediatri Bilim Dalında rotasyon yapmakta ve eğitim almaktadırlar. Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniğinde 3.sınıf, 4.sınıf ve 6. sınıf tıp fakültesi öğrencilerine eğitim verilmektedir.

Sosyal Pediatri Bilim Dalı kurum dışı çalışmaları ise Sağlık Bakanlığı haricinde Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Emniyet Teşkilatı, Mahkemeler, Çocuk Koruma Merkezleri, Dünya Sağlık Örgütü, ISPCAN, UNİCEF, ISHRML ve farklı eğitim kurumlarını içermektedir. Bilim Dalı Başkanı Sosyal Pediatri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü yapmakta olup, çocuk ihmali ve istismarının önlenmesinde birincil koruma alanında çalışmalar yürütmektedir. Anne sütü ve emzirmenin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla yapılmakta olan Anne Sütü Bebek Dostu Hastane Eğitim Programında görev almaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü Aşı Sonrası Yan Etki İzleme çalışmalarına katılmaktadır. Eskişehir Yerel Düzeyde Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme, Eskişehir Valiliği Çocuk Koruma Kanunu İl Koordinasyonu çalışmalarında görev almaktadır.

 

Sosyal Pediatri Çocuk İzlem Poliklinik Odası

Sosyal Pediatri Aşı Odası